Lisää lajittelusta phj.fi

pienennäbioberttaa.fi

Valikko

Ruoka muodostaa ison osan jokapäiväisistä menoista. Ruoka kuuluu onneksi niihin menoihin, joihin voi itse vaikuttaa. 

Ruokaostosten suunnitelmallisuus, ruoan pakastaminen, sopivankokoisten ruokapakkauskokojen ostaminen ja ruoan valmistus tähteistä ja rippeistä ovat keinoja, joilla jokainen kotitalous voi suhteellisen vaivattomasti vähentää ruokahävikkiään ja samalla pienentää ruokamenojaan.

Käy ruokakaupassa kylläisenä

  • Kun käyt ruokakaupassa kylläisenä, et sorru nälkäisen vatsan sanelemiin heräteostoksiin!

Suunnittele ruokaostoksesi etukäteen

  • Hanki ruokaa kulutustasi vastaava määrä.
  • Tarkista keittiön kaapit ja tee ostoslista ennen kauppaan menoa. Näin vältyt ostamasta sellaisia ruoka-aineksia, joita sinulta jo valmiiksi kaapista löytyy.
  • Kun suunnittelet ruokaostoksesi, voit myös käydä kaupassa harvemmin ja säästää sitä myöden rahaa. Useat vierailut ruokakauppaan johtavat useampiin heräteostoksiin ja sellaisten tuotteiden ostamiseen, joita et edes ajatellut ostavasi.
  • Tee ruokaostokset muiden asiointimatkojen yhteydessä.
  • Itse tehty ruoka on yleensä edullisempaa kuin valmiina ostettu.
  • Hyödynnä älypuhelimen sovelluksia.

Kiinnitä huomiota pakkauskokoon

  • Osta itsellesi tai kotitaloudellesi sopivia pakkauskokoja. Älä hamstraa!
  • Vertaile pienellä painettuja kilohintoja kauppojen hintamerkinnöissä. Huomaat että pienemmän pakkaukset ovat usein paljon kalliimpia. Mieti voisitko ostaa isomman pakkauksen ja vaikka pakastaa osan.
  • Monihenkinen kotitalous hyötyy usein suurempien pakkauskokojen säästöstä kilohinnassa.
  • Yhden hengen taloudessa ison pakkauskoon pienempi kilohinta voi kostautua, jos osan ruoasta joutuukin hävittämään sen pilaannuttua.
  • Kylmäsäilytys on tehokkaampaa kaupassa kuin kotona.
  • Yksittäispakatut tuotteet ovat yleensä kalliimpia. Vältä kuitenkin ylipakattuja tuotteita.

Kiinnitä huomiota ruoan säilytykseen

  • Järjestele jääkaappi: ruuan haaskuuta voi vähentää järjestämällä omaan jääkaappiin hylly pian käytettäville ruuille. Muuten lähipäivinä pilaantuvat ruuat helposti unohtuvat takahyllyille.
  • Laita heti osa tuoreesta leivästä paloina pakkaseen.
  • Merkitse milloin olet avannut pakkauksen, esim. oliivipurkin, kurkkupurkin ja sellaiset pakkaukset joissa esim. maininta ”käytettävä tietyn ajan sisällä avaamisesta”.
  • Jäähdytä jäljelle jäävä ruoka nopeasti, esimerkiksi kylmävesihauteessa tai talvella parvekkeella.
  • Kirjoita pakasteiden päälle tarraan tai teipillä pakkauksen sisältö ja päiväys.
  • Kun säilytät kasviksia kypsyttävää etyleeniä erittävät omenat, banaanit ja tomaatit erossa etyleenille herkistä vihanneksista (kurkku, porkkana, salaatti), nämä eivät pilaannu syömäkelvottomiksi ennen aikojaan.
  • Muista säilyttää kylmäsäilytystä vaativat tuotteet jääkaapissa. Huolehdi, että jääkaappi on riittävän kylmä (+2-6 ºC).
  • Pilaantuminen on suurin yksittäinen syy ruoan poisheittämiseen. Oikein säilytetty ruoka on syömäkelpoista pidempään!
  • Tee inventaario jääkaapissa noin kerran viikossa, näin pysyt ajan tasalla sen sisällöstä.
  • Tähderuoasta voit valmistaa helposti maukasta ruokaa. Katso BioBertan rippeistä ruokaa-reseptit ja löydä omat suosikkisi!

Valmista sopiva määrä ruokaa ja pakasta loput

  • Valmista uutta ruokaa, vasta kun vanha on syöty loppuun.
  • Laita tai lämmitä vain sopiva määrä ruokaa tai varaudu säilyttämään ylijäämä. Pakasta aterialta ylijäänyt ruoka tai ota se seuraavana päivänä töihin evääksi.
  • Valmista ruokaa kerralla enemmän ja pakasta siitä osa myöhemmin syötäväksi. Näin säästät myös energiaa.
  • Käytä leipää lisukkeena niukoissa annoksissa.
  • Ota lautaselle vain se minkä aiot syödä.
  • Annostele lapsen lautaselle ruokaa sen verran, että lautasen jaksaa syödä tyhjäksi. Lisääkin saa ottaa!

Huomaa merkintöjen ”parasta ennen” ja ”viimeinen käyttöpäivä” ero

  • Parasta ennen: tuote alkaa laadullisesti heiketä. Tuotetta voidaan useimmiten syödä turvallisesti parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, luota kuitenkin aisteihisi eli haista ja maista!
  • Viimeinen käyttöpäivä: valmistaja on tarkoittanut, että elintarvike syödään viimeistään silloin. Tuotteita ei saa myydä sen jälkeen, eikä sen syöminen ole enää turvallista.

Valmista ruokaa tähteistä ja rippeistä

Hyödynnä älypuhelimen sovelluksia

  •  esim. ostoslistasovelluksia/reseptisovelluksia, joita kaupat tarjoavat.

BioBertta neuvoo:

  • Kunnioita ruokaa
  • Osta vain se, minkä syöt
  • Syö se, minkä otat lautaselle

Lue biojätteen lajittelusta ja käsittelystä Päijät-Hämeessä.

 

Käytämme sivustollamme evästeitä (cookies) käyttäjäkokemuksen parantamiseksi ja käyttötilastojen keräämiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää.

Hyväksyn